Nieuws

You hate it or love it!

Vandaag, ANNO2017. De dag na de Apple Keynote. Voor Apple addicts altijd weer één van de hoogtepunten van het jaar. Tijdens de Keynote hoor je wat de innovaties zijn van het miljarden verdienende bedrijf uit Silicon Valley.

Het is altijd weer een kunstje. Mannen in een spijkerbroek en eenvoudige sweater of bloesje verkondigen op een groot podium en voor een immens scherm de innovaties van de nabije toekomst. Een paar duizend mensen in de zaal en miljoenen achter de livestream. Ze ogen ontspannen maar ik verdenk ze van vele repetities.
You love it or you hate it. Ikzelf kijk er altijd weer naar uit. Waar de livestream tot een paar jaar geleden altijd een beetje hakkelde zit je nu middenin in de show. Ook vanuit het verre Nederland.

Deze keer de eerste keer vanuit het Steve Jobs Theatre. Een ode aan de oude baas vanuit het in aanbouw zijnde Apple Park in Silicon Valley. Er komen mooie producten aan, van de vernieuwde Apple Watch tot omarming van Augmented Reality en een iPhone die klaar is voor de toekomst. Check de vele sites voor alle features en verbeteringen, met apple.com als startsite.

Maar wat voor mooie ontwikkelingen zien we hier in?

De watch wordt eindelijk écht smart
De Apple Watch focust op gezondheid, sport en muziek. Maar om bijvoorbeeld tijdens een rondje hardlopen je gegevens goed te tracken en muziek te kunnen luisteren moest je behalve je watch toch ook altijd je iPhone meenemen. Gedoe. En precies daarom was de Apple Watch ondanks meer dan redelijke verkoopresultaten nog niet dé hit die Apple graag wilde.

Alles wordt anders. De watch wordt zelfstandig en krijgt een eigen sim-chip en GPS. De iPhone kan tijdens het sporten gewoon thuis blijven. Alles wordt getrackt, je kunt Spotify of iTunes luisteren (met de draadloze AirPods of Beats) en je kunt bellen. Alles vanaf je pols.

Bovendien houdt hij gedurende de dag continu je gezondheid in de gaten, je krijgt bijvoorbeeld een seintje als je hartslag onregelmatigheden vertoont. Je persoonlijke gezondheidscoach.

Weg met de inlogcodes
Het einde van inlogcodes komt in zicht. De nieuwste iPhone scant je gezicht en als hij je als eigenaar herkent wordt het scherm automatisch ontgrendeld. Simpel. Reken maar dat veel apps snel gebruik gaan maken van deze slimme functionaliteit. Ongelooflijk makkelijk en fijn. Daarmee is de vingerafdruk scan – of Touch ID – alweer snel historie. Dat werkte bijvoorbeeld bij natte vingers niet altijd goed. De hardlopers herkennen dat vast wel. Na een loopje nog bezweet de statistieken bekijken was nog wel eens wat lastig.

Zie je het al voor je? In een winkel betalen met je iPhone terwijl je accordeert door naar je telefoon te kijken. Niks meer pincode.

Augmented Reality zonder bril
Waar Augmented Reality tot voor kort synoniem leek te staan met futuristische brillen die de drager afsluit van de directe omgeving lijkt de ontwikkeling nu andersom. Gaming met je iPhone waarbij het spel en je directe omgeving in elkaar overvloeien ziet er een stuk natuurlijker uit

Emojis worden animojis
Het succes van de Emojis, de van oorsprong Japanse varianten op smileys, zet door. Dagelijks worden ze miljarden keren gebruikt en het aantal varianten neemt snel toe. Tot nu toe allemaal redelijk standaard. Dat verandert!

De gezichtscan technologie van de iPhone maakt het mogelijk om jouw eigen specifieke gezichtsuitdrukking aan een emoji mee te geven. En Apple noemt het ‘animojis’. Hightech meets smileys. Reken maar dat dit een hype wordt.

Weg met de oplaadkabels!
In een gezin met steeds meer devices moet ook veel worden opgeladen. Frustratie. Kabels zijn zoek, zitten in de knoop of zijn al in gebruik…
Het wordt gemakkelijker. We gaan draadloos! Devices kunnen simpelweg op chargers worden gelegd. Eindelijk.

Makkelijker en leuker
Samenvattend. Het wordt gemakkelijker en leuker. En Apple sluit af met Steve Jobs’ favoriete quote van Wayne Gretzky. ‘I skate to where the puck is going to be, not where it has been‘. En dat is precies waar het om draait! Niet alleen voor Apple.